Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Möt våra inkubatorföretag: Peter Eriksson

Den här veckan presenterar vi Peter Eriksson som precis håller på att ta över den gamla skolan i Holmträsk, där han vill skapa en plats för matkreation och få igång kommersiell produktion av sin egen senap.

Berätta om din affärsidé!
Det som driver mig mest just nu är matkreation, att få lyfta fram lokala ingredienser och göra nåt intressant av det. Jag startade mitt företag för att hitta ett sätt att sälja senap, såser och dressingar som jag tillverkar. För att kunna producera och sälja på ett riktigt sätt, förstod jag att jag behöver en lokal. Jag undersökte möjligheter att hyra en liten lokal, att rita och bygga något eget på min gård. Efter mycket funderande öppnades en möjlighet för mig att köpa den gamla skolan i Holmträsk och nu i början av april fick jag tillträde till lokalen. Detta var långt mycket bättre än jag kunnat drömma om. Skolans lokaler är 1000 kvadratmeter och rymmer ett godkänt storkök,  har ett bra läge mitt i fyrkanten och till och med en lastkaj. I trakten finns flera bönder och odlare som jobbar med både köttproduktion, potatis, bärodling med mera. När jag fick tillgång till lokalen så föddes idéer om att göra mycket mer än att bara producera senap och dressing. Förutom att få igång senapsproduktionen i en del av lokalen vill jag inreda ett kreationskök/matstudio och en restaurangdel. Jag hoppas på att på sikt kunna sysselsätta några personer med senapsproduktion och att kunna hålla kurser och event för såväl företag som privatpersoner i matkreationsköket och med en restaurangdel kan jag även tänka mig uthyrning till större evenemang.

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Jag kommer från en annan bakgrund och har alltid haft ett brett tekniskt intresse för allt från lokalt hantverk till bygg och konstruktion. Jag har alltid varit snabb att hitta lösningar på problem och haft många idéer. Det bästa med att driva företag är att jag träffar många likasinnade, som också har massor med idéer och vill göra många saker. Jag upplever att andra entreprenörer och företagare är mycket peppande och uppmuntrande till att tro på sin idé och våga satsa. Det har jag inte upplevt på samma sätt tidigare.

Hur kom det sig att du sökte till Go Business?
Jag gick starta eget kurs i Piteå kommuns regi och där fick jag tips om Go Business. Jag insåg att jag hade mycket att lära och Go Business erbjöd ett unikt stöd för mig som företagare även stöd och hjälp med sånt som jag egentligen absolut inte ville göra, till exempel pitcha. Nu är jag jätteglad för det jag fått lära mig och de utmaningar jag fått som gjort att jag verkligen utvecklats både som person och företagare.

Läs mer om Peters företag Arctic Old School AB  och Peters senap och såser som säljs under varumärket Baronselets Gourmetprodukter. 

Vill du veta mer om Go Business?
Go Business inkubatorprogram är till för dig som är kreatör, kulturarbetare eller tjänsteinnovatör och är redo att satsa fullt ut på ditt företagande. I inkubatorn jobbar du djupgående med ditt entreprenörskap och får verktygen för att kunna växla upp arbetet med att ta företaget framåt och nå dina affärsmål. Du utvecklas tillsammans med andra engagerade företagare och med stöd av Go Business innovationsledare.

Är du intresserad av att delta i Go Business inkubatorprogram? Ansök här.